Selecteer een pagina

Met de duurste maand van het jaar voor de deur -terwijl de economie zich in een crisis bevind-  voel je als ouder de verantwoordelijkheid om duurzame, kwalitatief goede, maar vooral ook passende kado’s te kopen. Waar begin je? Heel simpel bij het karakter van je kind.
Kleuterleidster en schrijfster Marianne de Valck bekend van speelgoedadvies.nl  deelde kinderen in vier verschillende soorten spelers. Hieronder meer met enkele praktische suggesties van de redactie.

Rauwer is een primair reagerende doener. Hij houdt van actie en reactie, heeft ruimte nodig en duidelijkheid. Je doet hem plezier met groot speelgoed en speelgoed dat ze in beweging kunnen zetten.
De rauwer zijn creativiteit bevorder je met een groot schoolbord en (vinger)verf, maar stel geen hoge eisen, want zijn aandacht is kort. Vergeet niet deze kinderen doe je natuurlijk het meeste plezier met buitenspeelgoed.
Suggestie van de redactie: stepjes, skates, trampoline, racebaan, poppenwagen, triqo

Douwer is een secundair reagerende doener oftewel een denker. Hij houdt van ontdekken, inzicht verkrijgen en zelf vorm geven. Douwers willen weten hoe iets werkt, wat je er nog meer mee kunt doen en waarvoor het te gebruiken is. Je doet de douwer een plezier met creatief speelgoed waarbij ze hun eigen verhalen kunnen verzinnen en steeds iets anders kunnen maken.
Suggestie van de redactie: een pop die mee in bad kan, plan toys, muziekinstrumenten, klei,  heel veel knutsel&kleurspullen.

Schouwer zijn dromers: ze luisteren meer dan ze praten en voelen meer dan ze zien. Ze gebruiken hun zintuigen optimaal. Ze vermaken zich prima met vriendjes, maar ook alleen. Schouwers zijn goede verzamelaars; ze houden van mooie, leuke en bijzondere dingen. Ze spelen graag alleen en zijn best creatief.
suggestie vd redactie: tafeltenten, kledingkastje en hangertje voor (gepimpte)  poppenkleertjes, een vakkenkoffertje voor kleine autootje en de schleiss dieren, bijzondere puzzel.

Bouwers zijn regelaars, ze bouwen hun spel graag op. Daarbij kunnen zij van alles gebruiken en iedereen mag meespelen. Een Bouwer organiseert voor ieder poppetje en elk vriendje een plaats, functie en verhaal. Ze hebben soms het hoogste woord en het zijn vaak de kinderen die graag willen laten zien wat ze hebben en kunnen. Met constructiespeelgoed en creatief speelgoed, alles waarbij een duidelijk eindresultaat zichtbaar is, is een Bouwer uren zoet.
suggestie van de redactie: clics, stempels, bouwplaten, verkleedkleren,  microfoon op standaard, poppenkast.