Selecteer een pagina

Yoga wordt steeds populairder, niet alleen voor volwassenen

Toch kiezen kinderen en tieners sneller voor hockey, ballet, tennis of voetbal. Ergens logisch, want dat is bekend terrein en vaak gaan dezelfde vriendjes en vriendinnetjes er ook heen, dan is de keuze snel gemaakt. Yoga is misschien niet direct iets waar je aan denkt voor je kind. Ja, alleen als je kind wat ‘druk’ is, of ‘veel spanning’ heeft komt vaak voorbij als ouders mij benaderen. En natuurlijk is yoga deels ook geschikt om beter met spanning om te gaan en rust te ervaren.

“Maar yoga als sport zien voor geest en lichaam wordt gauw vergeten”, zegt Emmelie Zipson, eigenaresse van Jong Yoga, kinder en tieneryoga docent in Amstelveen.  Daarbij is sport eigenlijk geen goede benaming, bij sport denkt men al gauw aan een competitie. Bij yoga gaat het juist niet om een wedstrijd gevoel. Toch zie ik kinderyoga als een sport, waarbij je op speelse wijze de mogelijkheden van je lichaam en geest, of gedachten, leert kennen.  

‘Ik vond het heel leuk en ik voel mij nu heel rustig.’ Saar (10) 

“Hoe ziet dat eruit, yoga voor kinderen?” of, “kinderen kunnen toch niet zo lang in een houding staan?” zijn vaak vragen die voorbijkomen.

Kinderen kunnen en hoeven uiteraard niet lang in een houding te blijven, de houdingen zijn maar een deel van een les. Een les wordt opgebouwd vanuit een bepaald thema, bijv. Vreugde. Aan de hand van verhalen over dit thema doen we vervolgens allerlei oefeningen waardoor je werkt aan bewustwording van je adem, gedachtes, emoties en hoe je in de wereld staat. De houdingen die we doen worden verweven met het thema zodat er een speelse vorm ontstaat. Mindful proeven, (live) muziek, creatief bezig zijn, ontspanning ervaren en massage komt voorbij. Op die manier is er genoeg afwisseling en worden fysieke uitdagingen gecombineerd met andere yoga elementen die het bewustzijn vergroten. 

Een hele sport als ik dat zo benoem, haha. In die zin is Kinderyoga simpelweg een sport van (zelf)kennis over je eigen lijf en rust kunnen nemen wanneer dat nodig is. Best belangrijk, gezien kinderen ook in drukke tijden verkeren deze dag; school, afspraken, sport, feestjes etc. 

“Hoe werkt dat bij Tieners?” 

Jongeren hebben een grotere concentratieboog dan kinderen en behoefte aan beweging. Yoga kan hen op meerdere vlakken prikkelen en stimuleren; fysiek én mentaal. Het maakt dat je beter in contact komt met je lichaam zodat je krachtiger en zekerder in het leven staat. Jongeren hebben vaak last van stress of het gevoel dat ze moeten presteren. Yoga is dan een uitkomst, een rustpunt in de week; je wordt je bewuster van je lichaam en geest, krijgt meer energie en voelt je fitter. Het draagt bij aan een betere concentratie, leert je beter met je emoties om te gaan en zorgt voor rust in je hoofd.  

“Het was mijn eerste keer Yoga, ik werd er heel rustig van, maar ik kreeg er ook een bepaalde energie van en dat was best een bijzonder gevoel.” Phebe (15) 

Het grote verschil met een kinderyogales is dat er meer houdingen in de les voorbijkomen, er dieper op houdingen en de betekenis ervan wordt ingegaan. Er is ook voldoende ruimte om onderwerpen of gebeurtenissen te delen met elkaar, daar heeft deze leeftijdsgroep vaak behoefte aan. Mijn taak is dan om het te vertalen naar een oefening, zowel fysiek als naar iets mindfulls. Het is prachtig om te zien hoe hen zelfvertrouwen op verschillende vlakken groeit gedurende de weken vorderen. De lessen spelen in op de belevingswereld van tieners zodat ze zich kunnen ontwikkelen tot sterke jongvolwassenen.  

Namasté,

Emmelie  

Dit seizoen worden Emmelie’s lessen gegeven op de Muziek & Dansschool Amstelveen op donderdag middag vanaf 4 Oktober 2018. 

Aanmelding en meer informatie https://www.vu-amstelland.nl/aanbod-jeugd  Of kijk op www.jong-yoga.nl | info@jong-yoga.nl 

*Quotes van kinderen en tieners die meededen aan lessen op het Yogafestival Terschelling